/

PvdA steunt burgerinitiatief Dijksynagoge. (Persbericht)

246 views
1 minuut leestijd
Start

De Zuid-Hollandse Partij van de Arbeid steunt het burgerinitiatief van stichting Synagoge Sliedrecht. Deze stichting heeft middels een burgerinitiatief €150.000.- gevraagd aan Provinciale Staten. De PvdA steunt het voorstel vanwege de belangrijke maatschappelijke waarde van de synagoge, en de bijzondere betrokkenheid van grote groepen inwoners van Sliedrecht en omgevingHet stichtingsbestuur van de dijksynagoge te Sliedrecht heeft meer dan voldoende (1400) handtekeningen opgehaald ter ondersteuning om met het eerste burgerinitiatief in de provincie naar PS te komen met het verzoek om toekenning van € 150.000 voor de instandhouding van de dijksynagoge.

De dijksynagoge stamt uit 1845 en diende als bedehuis voor de joden uit Sliedrecht en omgeving. Tot 1942 intact gebleven, maar in de Hongerwinter is het houtwerk gesloopt om als brandstof te dienen en de bouwkundige staat werd in de loop der jaren steeds slechter. In de jaren negentig moesten diverse binnendijkse panden gesloopt worden in verband met dijkversterking en verbreding  waaronder ook voor de dijksynagoge een sloopvergunning werd afgegeven. Vanuit particulier initiatief is in 1994 de stichting Synagoge Sliedrecht/Hardinxveld-Giessendam opgericht om de synagoge te bewaren voor de toekomst en in oorspronkelijke staat te herstellen. Het gebouw werd in een stalen korset gezet, in stukken gezaagd en verplaatst naar 90 meter verderop aan de dijk op een door het Hoogheemraadschap aangelegde terp. Sindsdien worden er rondleidingen en lezingen gehouden, en vervult het tal van maatschappelijke functies. Zo kan men er ook trouwen. Op het gebouw rust nog een forse schuld. Het gebouw wordt voor verschillende maatschappelijke doeleinden benut, maar genereert onvoldoende inkomsten om de schulden af te betalen. Het bedrag van € 150.000.- biedt de perspectief op situatie waarin het voortbestaan niet in gevaar komt.  

Dit is het eerste burgerinitiatief is dat de Provinciale Staten heeft bereikt. De Partij van de Arbeid ondersteunt het voorstel. Woordvoerder Marian Kuijper: "Het is belangrijk dat de Dijksynagoge haar maatschappelijke functie kan behouden. Het is een prachtig en uniek monument dat ons veel kan leren over de streek en de geschiedenis. We zien dat de Stichting een serieuze groep mensen is, die er alles aan doen om het te behouden. Het is een belangrijk stuk cultureel erfgoed en heeft een maatschappelijke functie, en zoals je kan zien aan het grote aantal handtekeningen, zien veel mensen in de omgeving dat ook zo. Daarom steunen we het initiatief volledig."

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…