Vandaag in het provinciehuis om wat klusjes af te ronden: gelukkig zijn er nog andere politici die met mij van mening zijn dat reces “vergaderpauze” betekent, en niet een politieke stop: politiek gaat immers altijd door. Soms alleen wat langzamer dan normaal: onderstaande vragen waren een paar dagen blijven liggen maar heb ik vandaag ingediend:
Aan het college van Gedeputeerde Staten,
Op 31 oktober 2005 hebben wij vragen gesteld over de bereikbaarheid van de beide regionale radio’s, in het bijzonder bij het functioneren als rampenzender. Wij danken het college voor de uitgebreide beantwoording van 22 november jl. maar hebben nog behoefte aan aanvullende uitleg. In het antwoord staat namelijk dat er geen verplichting is om een rampenzender in stand te houden, maar dat het wel zo is dat ‘dreigende’ ramp de burgermeester en/of Commissaris van de Koningin essentiële informatie de bevolking bereikt en dat er voor gekozen is dit via de regionale omroep radio via de ‘ether’ frequentie te doen. Daarnaast geeft het College aan dat volgens het ministerie van Economische Zaken het probleem zit bij de kwaliteit van de ontvangstapparatuur en de luisteraars maar betere radio’s moeten kopen. Onlangs was in Nederland sprake van buitengewone weersomstandigheden. De gemeente Haaksbergen was langere tijd afgesloten van het elektriciteitsnet. Zonder stroom zijn ook goede ontvangers, kabel en internet niet geschikt rampenzenders te ontvangen. De inwoners daar waren aangewezen op transistorradio’s op batterijen, en deze blijken dus ongeschikt te zijn om de beide zenders in heel Zuid Holland te kunnen ontvangen. Vragenstellers willen graag weten of één en ander in het geval van Zuid-Holland bij een calamiteit geregeld is. Wij stellen daartoe de volgende vragen:
- In Haaksbergen was er geen elektriciteit en de wegen waren gedeeltelijk onbegaanbaar, bent u met ons van mening dat deze situatie zich ook in delen van Zuid-Holland zich kunnen voordoen, en dat bereikbaarheid via de ether noodzakelijk is? Wat gaat u er aan doen om dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen?
- Is het college van GS eens met minister Brinkhorst dat de slechte ontvangst van de beide regionale calamiteitenzenders voortvloeit uit de kwaliteit van de radio’s? Zo niet: heeft u inmiddels al bij de minister kenbaar gemaakt dat een aanpassing in de zenderindeling wellicht het ontvangstprobleem beter oplost?
- Meent het college dat als bij stroomuitval zoals in de gemeente Haaksbergen, de verwijzing naar uitzending per kabel kan volstaan?
- Heeft het college aan de gemeenten gevraagd de bewoners van deze gebieden te informeren aan welke kwaliteitsniveaus radio’s moeten voldoen bij een calamiteit, of hoe de inwoners van de betreffende gebieden zich in het geval van een calamiteit wél kunnen laten informeren?
- In het Algemeen Dagblad van 29-11-2005 werden klachten gemeld van bewoners van Nieuwerkerk over het feit dat zij vallen onder het zendgebied van RTV West in plaats van RTV Rijnmond. Is het College op de hoogte van deze wens? Heeft het college een rol bij het ervoor zorgen dat het gebied dat een rampenzender beslaat aansluit op de behoefte van de luisteraar, dat de gehele provincie gedekt is, en dat betrokken partijen weten welke zender welk gebied bestrijkt?
Robbert P. Baruch (PvdA)
Peter A.W. Lamers (CDA)
Gerrit Wim van Veelen (SGP/CU)
Marco van der Sloot (VVD)