Rita en ik.

282 views
1 minuut leestijd
Start

Het hele weekend moet ik al nadenken over Rita Verdonk, en vraag ik me af waarom ik nou toch zo boos ben. Heel irritant, want mijn jongste dochter wordt 5, en het verstoort de feestelijke gevoelens. Niet erger ik me aan het de inconsequentie van haar gedrag ("1: ik kan niet anders dan Ayaan haar Nederlanderschap ontnemen. 2: Ik ga er toch nog eens naar kijken. 3: Ayaan is Nederlands" en dat alledrie met dezelfde stelligheid), maar vooral aan haar excuus. Ze zegt namelijk: "als minister moet ik me laten leiden door wettelijke afspraken".

Dat lijkt me nou echt enorme onzin. Natuurlijk mag je niet zomaar de wet overtreden, maar je rol, je taak, is niet primair die van het uitvoeren van wetten (anders was je wel ambtenaar geworden), maar dingen doen die zich afspelen op vier velden: het politieke, het bestuurlijke, het wettelijke en het menselijke. En daarvoor te staan, en dat uit te leggen. En als er een wet is die niet klopt, of die als resultaat heeft dat er onwenselijke dingen gebeuren, neem je het initiatief om die wet te veranderen. Dat is besturen.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…