/

Robbert Baruch legt het nog één keer uit.

472 views
1 minuut leestijd
Start

Het was een moeilijke keuze tussen de ALV van het gewest Zuid-Holland en de Stadsconferentie van "mijn" afdeling Den Haag. Ik koos voor de stadconferentie, vooral omdat ik door aankomend raadslid, vriend en webhouder Willem Minderhout was gevraagd een column uit te spreken bij de presentatie van de nieuwe website van de Haagse PvdA.

Na afloop van die column kwam een vraag uit de zaal: "je gelooft dus niet in internet en politiek?". Jawel, ik geloof heel erg in internet en politiek. Studie-en partijgenoot Matthias Snoei zei tijdens het broodje bij de lunch heel juist dat het internet volwassen is geworden; mensen weten wat je er aan hebt, en je hoeft er niet veel aan uit te leggen. En ik zie twee enorme beperkingen van de relatie tussen internet en politiek.

Ten eerste zijn er enorme beperkingen aan de discussies die op internet gevoerd worden. De discussies zijn vaak oppervlakkig, mensen zijn niet geneigd om eens een balonnetje op te laten (alles wat je zegt kan immers via Google teruggevonden worden), en er zijn nogal wat querulanten die zich met discussies bemoeien en die naar het niveau trekken waarop zij nét wat meer ervaring hebben. Meestal is een discussie met deze mensen vruchteloos, ofwel omdat ze anoniem zijn, ofwel omdat er geen normale discussie met ze te voeren is; meestal is allebei het geval.

Ten tweede behelst politiek handelen veel meer dan alleen maar via internet. Je moet je voelsprieten uitsteken in de maatschappij, proberen politieke winst te behalen en weer uitleggen wat je gedaan hebt. Dat eerste en dat laatste doe je niet alleen via internet, maar ook op al die andere manieren die politiek zo interessant en arbeidsintensief maken: partijgenootschappelijke en andere maatschappelijke kontakten, mediasponzen, kroegbezoek, taaie vergaderingen en de rest.

Internet en politiek horen dus bij elkaar. De politieke ondernemer heeft een paar jaar geleden moeten wennen aan een andere opstelling van media, heeft de mobiele telefoon leren gebruiken, zoekt een weg in het veranderende politieke landschap en leert met internet omgaan. En net als al die andere media heeft ook internet z’n beperkte nut.

2 Comments

  1. Internet, en dan vooral een website, wint aan waarde als de aangeboden informatie actueel is. Raadsleden, wethouders en bestuurslden moeten informatie aanleveren. Jammer genoeg is dat laatste een ‘strijd’ die ik als webmaster nog niet in mijn voordeel heb kunnen beslissen. Voorlopig zie ik een website meer als bron van informatie dan als mogelijkheid tot (digitale) discussie. Actuele informatie via de website kan buiten de website de discussie natuurlijk een positieve impuls geven.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…