/

Sommige dingen moet je af en toe uitleggen.

301 views
1 minuut leestijd
Start

Gisteravond was ik bij een debat tussen vier kandidaat-lijsttrekkers van de PvdA. Op zich is het goed dat er vier mensen zijn die dit willen doen, maar ik blijf mijn twijfels hebben bij het instrument van de lijsttrekkersverkiezing. Het gaat al snel om de personen, en niet om het programma, want dat wordt door het gewest samengesteld. Dus wat bereik je er nu mee?

Maar goed, er was een mijnheer, en die had moeite met aan inwoners van grote steden uit te leggen waarom nu juist zij moesten gaan stemmen, bij de Provinciale-Statenverkiezing. Nou, ik heb wel een paar argumenten.

  • Inwoners van de grote stad komen wel eens buiten de grote stad, en willen dan bijvoorbeeld graag recreeren in een beetje mooi gebied.
  • Als je het openbaar vervoer buiten de grote stad goed aansluit op het openbaar vervoer ín de grote stad, maak je het voor grotestadsbewoners makkelijker zich door de provincie te bewegen. Daardoor is het misschien wel makkelijker om een baan te vinden.
  • De Provincie bepaalt vaak hoe mensen van de ene stad naar de andere kunnen rijden.
  • De streekplannen die worden gemaakt hebben consequenties voor de plannen van de grote steden. Als de kleine steden veel mogen groeien, is er minder vraag naar huizen van bepaalde soorten in de grote steden.
  • De kwaliteit van het bestuur is voor iedereen belangrijk. Die moet goed gecontroleerd worden. Een goedlopend provinciaal bestuur helpt daarbij.
  • Oh ja. En Provinciale Staten verkiezen de Eerste Kamer.

En dan heb ik het niet over de taken en omvang van de provincie, want dat is weer een heel andere discussie.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…