Gisteravond zat ik op het prachtige Noordereiland twee bewonersavonden voor. Ik had een boodschap te verkondigen en uit te leggen die nogal wat beroering bracht. De deelgemeente Feijenoord gaat namelijk samen met het CVD en de Nieuwe Unie een voorziening voor begeleid wonen op het eiland realiseren. Naar verwachting komen begin 2009 de eerste nieuwe bewoners: mannen die om uiteenlopende redenen dak- en thuisloos zijn geworden, maar er hard aan gewerkt hebben om hun leven weer op te bouwen. Begeleid wonen is voor hen de laatste stap op weg naar zelfstandigheid. De bewoners hebben een dagbesteding en/of werk en zijn overdag vaak niet in het pand aanwezig. Er zijn huisregels en duidelijke afspraken over de dagelijkse routine. Voor de bewoners is er 24 uur per dag, zeven dagen per week begeleiding beschikbaar. In het pand is er acht uur per dag begeleiding aanwezig. Bovendien komt er een beheercommissie. Deze commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de deelgemeente, het CVD, de gemeente, Flexibel Wonen en de politie. De commissie houdt in de gaten of alles rond de voorziening goed werkt.
Maar waarom?
De deelgemeente Feijenoord werkt samen met de gemeente Rotterdam aan de stedelijke aanpak om de situatie voor dak- en thuislozen te verbeteren. De aanpak moet ervoor zorgen dat voormalig dak- en thuislozen weer nieuwe vooruitzichten krijgen én dat het aantal mensen dat dakloos is, vermindert. Daarvoor komen er binnen Rotterdam 19 nieuwe (woon)voorzieningen voor dak- en thuislozen, verdeeld over alle deelgemeenten. Onder meer op basis van het aantal inwoners en het aantal bestaande maatschappelijke opvangvoorzieningen is een verdeling over de deelgemeenten gemaakt, en Feijenoord moet twee voorzieningen realiseren.
Zo pakken we samen problemen aan. En gelukkig staan we daar niet alleen als overheid en stedelijke diensten in. Vanochtend, bijvoorbeeld, was ik bij de opening van de sociale inloopwinkel. Een initiatief dat door vrijwilligers gerund wordt, waarbij mensen huisraad en kleding kunnen afgeven of laten ophalen. Het wordt gesorteerd en vervolgens verkocht aan mensen die het niet breed hebben. Dankzij de vrijwilligers kunnen deze mensen dus hun huis inrichten. Het was een bijzondere ochtend.