Steun het zwemmen met een missie

340 views
1 minuut leestijd
Start

Een paar jaar geleden werd bij een kerel die ik uit Leiden ken, Weert Jan Weerts, de genadeloze ziekte ALS geconstateerd, Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS, ook bekend als ‘Lou Gehrig’s disease’). ALS is een progressieve, dodelijke spierziekte die iedereen op elk moment kan treffen. De oorzaak is onbekend en er is ook geen succesvolle behandelmethode. De ziekte valt de motor neuronen aan, die verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van de elektrische impulsen van de hersenen naar alle spieren in het lichaam. Als deze spieren geen aansturing krijgen, verliezen zij hun kracht, verstarren en sterven zij af. ALS patiënten hebben doorgaans een levensverwachting tussen de twee en vijf jaar.

Weert Jan is noodgedwongen een geweldige ambassadeur gebleken voor ALS. Hij is jaren actief geweest als penningmeester voor de Stichting en heeft met zijn positieve inslag en innemend karakter veel fondsen weten te verwerven voor onderzoek. Ook zijn vrouw heeft de afgelopen jaren een enorme bijdrage geleverd en is een enorme steun voor Weert Jan.

De manier waarop Weert Jan en zijn vrouw met de ziekte omgaan maakt diepe, diepe indruk op me. Je blijft hopen dat er een doorbraak komt in het wetenschappelijk onderzoek om de ziekte te genezen. Omdat relatief weinig mensen getroffen worden door deze vreselijke ziekte, is er echter niet veel geld beschikbaar.

14 vrienden hebben besloten om voor ALS op 30 augustus 2011 deel te nemen aan de befaamde Hellespont zwem race in Turkije. Het is de bedoeling dat ze binnen 90 minuten een 4,5 km lang traject over de Hellespont (ook bekend als de Dardanellen) overzwemmen en zo de oversteek van Europa naar Azië maken. Zij zijn hier al een aantal maanden voor aan het trainen, maar het moment van de oversteek komt steeds dichter bij. Ze hebben ons als doel gesteld om 50.000 euro op te halen en inmiddels hebben ze dankzij allerlei initiatieven al meer dan 30.000 euro opgehaald; het doel is in zicht.

Ik wil je vragen om een bijdrage om onderzoek tegen ALS te financieren. Je kan terecht op de site www.alsvrienden.nl/acties/Hellespont-Swim. Daar vind je hun blog, zie je hoe ze getraind hebben (oa door Pieter van den Hoogenband) en kan je je donatie maken.
?

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…