Theo van Gogh

454 views
1 minuut leestijd
Start

Ik heb Theo van Gogh een paar keer ontmoet. De eerste keer was toen ik Michel Korzec hielp, die een film maakte over de Poolse politicus Jerzy Urban. De laatste keer toen ik aanwezig was bij een interview dat Theo afnam van Bart Tromp. Bij afscheid gaf hij mij zijn boekje “Sla ik mijn vrouw wel hard genoeg?”,  en schreef daarin  “Kom, socialisten sluit de rijen”.

Het is een vreemd en verdrietig idee dat iemand waarmee je de hand hebt geschud, vermoord is.

Nog voordat de hekken van de straat waren verdwenen waar hij vermoord was, werd de moord al politiek geclaimd. “Zie je wel: de Islamieten zijn niet te vertrouwen”, roept de één.  “Het is de daad van één enkele gestoorde gek”, de ander. Ik wantrouw iedereen die zegt het te weten.

Er zijn me te veel mensen zijn die deze moord aangegrijpen voor hun eigen politieke gewin. De website “geenstijl” misbruikt de moord op Van Gogh door weer eens te roepen dat het in Nederland levensgevaarlijk is om voor je mening uit te komen, en dat je je maar het beste anoniem op het web kan voortbewegen. Inderdaad zijn ik en anderen door hun toedoen wel eens bedreigd, maar hoe ze zich denken te kunnen vergelijken met Van Gogh is mij, vooral nadat ik ze heb zien optreden bij B&W,  een raadsel.

Dit staat niet in de weg dat je feiten moet kunnen noemen. Er is in Nederland een probleem met de politieke fundamentalistische Islam. Die moet hard aangepakt worden. We kunnen niet tolereren dat er mensen zijn die vinden dat de wereld onderworpen moet worden aan hun manier van denken. Voor mensen die vinden dat hun tegenstanders maar om zeep geholpen moeten worden is in Nederland geen andere plaats dan de gevangenis of het gekkenhuis.

Mensen die nu zeggen dat het “weliswaar heel erg is, maar dat ze zich kunnen voorstellen dat je je door (…vult u maar in…) zó onderdrukt voelt dat je dit wel móest doen” hebben het niet goed begrepen.De AEL en dat soort schimmige clubjes zijn weinig succesvol, en de modem-mujahedin durft zich alleen anoniem te uiten. Het is te hopen dat er weinig gekken rondlopen die de daad bij het woord voegen, en we moeten hen en hun vriendjes, en de mensen die hen opstoken keihard aanpakken.

Er is in Nederland geen probleem met “de moslims”. Niet de moslims veroorzaken het probleem, maar gekken die zich beroepen op de Islam. Dat is een groot verschil.

Mensen die stangen zijn er teveel. Of ze nu roepen dat je je als moslim niet vrij kan bewegen vanwege de anti-moslimstemming, of dat je in Nederland niet je mening kan geven zonder gevaar te lopen voor je leven, bedreigd door het islamitische of rode gevaar: ze zijn alleen maar bezig met stemmingmakerij.

6 Comments

 1. ‘Het is een vreemd en verdrietig idee dat iemand waarmee je de hand hebt geschud, vermoord is.’

  Dat had de laatste zin moeten zijn van je betoogje.

 2. Ik ben het daar niet mee eens. Bij een zogenaamde “lifelogger” wel, maar van een politiek weblog kan en moet je een bredere visie verwachten. Overigens denk ik dat Robert het gevaar van hatelogs zoals die beschrijft onderschat.

 3. Voor alle duidelijkheid:

  Met ‘Dat had de laatste zin moeten zijn van je betoogje’ bedoel ik dat het verhaal dat erna komt totaal overbodig, pretentieus en visieloos is, gespeend van enige zelfkritiek.

  Van een partijgenoot van boeven als Ed van Thijn en Cohen zou je wat meer nederigheid mogen verwachten.

  ‘Keihard aanpakken (…) keihard aanpakken’

  Ja? Wat? Wat hebben we aan zo’n uitspraak! Zeg dan dat de radicale moslims het land uit gegooid moeten worden. Durf eens echt stelling te nemen!

 4. Volgens mij doet ie dat ook Jacobine:

  Voor mensen die vinden dat hun tegenstanders maar om zeep geholpen moeten worden is in Nederland geen andere plaats dan de gevangenis of het gekkenhuis.

  Blijkbaar wil jij graag het woord ‘radicale Moslim’ erbij horen, maar ik vind het ook gelden voor ggristenen (mits radicaal genoeg om anderen om zeep te helpen), Radicale Joden, Katholieken(en dan met name degene die kleine kindertjes misbruiken), en nog velen velen meer.

  Zie je, het gaat niet om ‘moslims’, het gaat om radicaal. Dus hoeft het woord Moslims niet per definitie genoemd te worden. Al blijft het feit dat we van hun radicaal gedrag het meeste zien. Maar volgens mij is er al 50 jaar een oorlog aan de gang in Noord-Ierland. En daar zijn ook doden bij gevallen. Door radicaal gedrag.
  En als over 10 jaar de aanhangers van Yomanda doorslaan….. gaat het ook over hun gedrag, niet over hun geloof.

  Er is zoiets als de rechten van de mens. Ze horen beoordeeld te worden op wat ze doen en niet op hun geloof, sexuele geaardheid, geslacht, leeftijd en huidskleur. Verder is het exact wat Robbert zegt (en zo vaak ben ik het niet met hem eens). Er wordt teveel stemming gemaakt nu.

 5. Zo zie je maar: met het nieuws van vandaag kan je zeggen dat zalvende praatjes nu toch echt passé zijn.

  Het is oorlog en we worden wel degelijk bedreigd.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…