Vanavond had ik spreekuur in de Anadolu Moskee in Feijenoord. De wijk Feijenoord, dus in het noord-oosten van de deelgemeente. Vanmiddag werd ik er op aangesproken: "moet je als deelgemeente nou een spreekuur houden in een moskee?". Mijn antwoord is dat wij naar de mensen moeten gaan, en veel mensen weten de weg naar een moskee te vinden. Bovendien: we houden telkens ergens anders zo'n bijeenkomst: club-, buurthuizen, cafe's, scholen, kortom, dus ook moskeeen. En ik kon me alvast laten uitnodigen voor een iftar 🙂
Behalve dat ik één mevrouw even de mond moest snoeren (ze tetterde overal doorheen, en was vooral gekomen om naar haar eigen mening te komen luisteren, ja, die mensen zitten er ook tussen), was het erg gezellig. Een paar vragen over een buslijn die verlegd is (we zoeken het uit!), veel klachten over hondenpoep (ik weet ook niet meer wat we er nog aan moeten doen. help!) en hangjeugd (ook al een probleem dat zo oud is als de wereld). we schrijven de zaken op waar we wat mee moeten en kunnen, maar wijzen mensen ook op hun eigen mogelijkheden en verantwoordelijkheid om wat te doen. Voor allerlei klachten over de buitenruimte kan je in Rotterdam 0800-1545 bellen. Als je dat als burger doet, wordt in de meeste gevallen binnen 3 dagen actie ondernomen. Tal van ruzies en misverstanden tussen buurtbewoners onderling kunnen besproken worden door buurtbemiddelaars, en daarnaast zijn er tal van opbouw- en andere werkers in de wijken actief. Maar veel dingen die overlast veroorzaken moeten ook door bewoners onderling geregeld kunnen worden. Hondepoep, geluidsoverlast, zwerfvuil. De deelgemeente poept niet op straat, zet de radio niet hard en schopt geen vuilniszakken omver. Het enige wat we kunnen doen, is meedenken over hoe de omvang kleiner maken en de overlast kunnen verminderen.
Gisteren plaatste ik samen met de Roteb, door heel behendig te manoevreren (het was niet al te moeilijk hoor), de laatste ondergrondse vuilcontainer van Feijenoord. Op zich mooi, echt een verbetering ten opzichte van de oude containers, maar er zit wel een addertje onder het gras. Volle zakken passen er niet in, dus mensen moeten zich realiseren dat ze zakken maar voor iets meer dan de helft vol kunnen maken. Daar staat tegenover, dat je iedere dag, je zak kwijt kan. Helaas zie je nog wel eens dat mensen toch een volle zak erin proberen te proppen, waardoor de container niet meer dicht kan. De tijd zal leren of deze vooruitgang dus een echte vooruitgang is. In ieder geval wordt erop toegezien dat mensen die het systeem laten blokkeren een boete krijgen: de blokkerende vuilniszak wordt gecontroleerd op gegevens.
Enfin: hier een mooie foto van Rob Kamminga van de plaatsing van de laatste container. Als bewijs. Maar het echte bewijs is een schone Krugerstraat, natuurlijk.