//

Twee snelheden (II – anders)

332 views
1 minuut leestijd
Start

Remkes vindt dat het takenpakket en de bestuurlijke inrichting van gemeenten en provincies in ons land niet overal gelijk hoeven te zijn. Dat betekent dat er verschillende soorten steden en provincies moeten komen. Alles goed en wel, maar dat betekent dus een wijziging van de gemeente- en provinciewet, en daarmee zet hij in op een traject dat jaren en jaren gaat duren. Het voorstel dat Arie en ik deden voor de bestuurlijke inrichting van de Randstad vind ik nog steeds een beter idee: de grenzen afstemmen op wat er politiek en bestuurlijk speelt. Remkes doet het andersom.

Ik lees trouwens dat Remkes zijn ideeen bespreekt met de “Holland 8”. Op zich zijn goed recht: je kan dit soort discussies maar beter voeren met mensen die er verstand van hebben. Hij moet er wel voor uitkijken dat die Holland 8 geen grotere waarde krijgen dan ze toekomt. Het zijn allemaal bestuurders met grote (staat van) verdienste(n), maar ze praten niet namens “hun” achterbannen. De club heeft geen enkele formele, laat staan democratische basis.

Anders is dat met de gemeenten. De gemeentebesturen worden gekozen door de inwoners van gemeenten. Bij grote beslissingen (zoals herindelingen) moeten de gemeentebesturen dan ook uitleggen wat er gebeurt en moet gebeuren.

Zie ook:
Gepolder in het veen
Holland acht in Amsterdam

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…