Voetbalmanagement

293 views
1 minuut leestijd
Start

Tijdens een overleg vanmiddag kreeg ik aan de hand van de actualiteit (er schijnt iets met voetbal aan de hand te zijn) een ingeving over strategische keuzes en communcatie daarover. Het valt me bij voetbalwedstrijden vaak op dat pas als de nood hoog is, er een beetje interessant gevoetbald wordt. Hoe zouden voetballers geleerd worden wat er van ze verwacht wordt?

Optie 1: teamgericht
Het team wordt opgedeeld in drie categorieën: verdedigers, aanvallers en middenvelders. De verdedigers krijgen een cursus verdedigen, de aanvallers een workshop aanvallen, en de middenvelders krijgen een conferentie over het middenbestuur. Vervolgens gaat men aan elkaar uitleggen wat men geleerd heeft, en komt men tot gezamenlijke uitgangspunten. Er wordt een procesbegeleider ingehuurd om één en ander in goede banen te leiden. 

Optie 2: vraaggestuurd
Behalve het eigen team, is er ook een ander team: dat van de tegenpartij. We beginnen met het analyseren van de spelbewegingen van de tegenpartij. Vervolgens wordt er per geanticipeerde beweging van ieder onderdeel van de tegenpartij een tegenbeweging ontworpen. Hierin hebben alle spelers hun rol. Er komt een handboek van procedures en afspraken.

Optie 3: Cruyffiaans
De bal moet in het doel. 

Het lijkt me dat bij optie drie meer mensen beter weten wat ze moeten doen. Of heb ik het mis?

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…