/

Vreemde verhalen uit de subsidiewereld.

343 views
1 minuut leestijd
Start

Niets is vervelender dan beslastinggeld uitgeven aan projecten die niets opleveren. Ik heb daar al eerder over geschreven, en binnen onze organisatie werken we hard aan afrekenbare afspraken maken met subsidie-aanvragers.

Een paar maanden geleden kregen wij een aanvraag binnen die er sympathiek uitziet, maar waar ik het gevoel van heb dat het niet klopt. Het gaat om de aanvraag “Zomercohesie in zorgthehuizen Rotterdamse Deelgemeenten” van de Stichting Cohesie uit Utrecht. Het plan is om in “een aantal verzorgingstehuizen” met een aan de stichting verbonden “multitalent” een avondvullend programma te leveren met Nederlandstalige muziek en oude klassiekers. Het totale project kost € 6.860.- en aan de deelgemeente wordt een bijdrage van €300.- gevraagd.

Het is een erg scharrige aanvraag. Er wordt niet uitgelegd hoe de kosten opgebouwd zijn, welke zorgtehuizen het betreft, wie het multitalent is en hoe de avonden beleefd worden. Maar goed, het gaat natuurlijk om een klein bedrag, en de neiging is dan ook aanwezig om het dan maar toe te wijzen.

Enig gegoogle levert vreemde dingen op. Er is geen telefoonnummer van de stichting bekend, en van de enige bestuurder die te vinden is, is geen werkend telefoonnummer te vinden. Ook het adres waar de stichting volgens de KvK ingeschreven staat, heeft geen werkend telefoonnummer. De stichting heeft een aantal subsidie-aanvragen gedaan die gehonoreerd zijn, maar toen ik de verzorgingshuizen belde waar de avonden zouden plaatsvinden, heb ik niemand gesproken die zich een dergelijke avond kon herinneren.

Het komt wel vaker voor dat er aanvragen gedaan worden die feitelijk gericht zijn op het verwerven van inkomsten, maar met een ideëel sausje heel maatschappelijk gericht overkomen. Maar in dit geval vind ik het nog het meest lijken op een spookaanvraag. De aanvraag wordt sowieso afgwezen, maar het zou interessant zijn als iemand er eens nader onderzoek naar zou doen.

Update verder gezocht en toch nog een telefoonnummer gevonden van één van de bestuursleden die me vertelt dat de avonden volgezongen worden door ene David Chassé. Hij vertelt me ook dat er soms “alvast aanvragen worden gedaan”en dat daarna de avonden pas georganiseerd worden. Hmmm… Ook heb ik nog wat andere telefoonnummers gekregen van hem gekregen van de voorzitter, die statenlid van de Christenunie is. Ik krijg er geen gehoor, maar zou het dan toch kloppen? Ze doen in ieder geval niet erg hun best om betrouwbaar over te komen. We zoeken verder, en houden u op de hoogte.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…