/

Vreugde der Wet. (Smakelijk voer voor Politicologen)

683 views
2 minuten leestijd
Start

Na Sukkot (“loofhuttenfeest”) volgt (althans, bij orthodoxe Joden buiten Israel) Shemini Atzeret, en daarna Simchat Thora, wat in ouderwetse agenda´s “Vreugde der Wet” wordt genoemd. Op die dag wordt gemarkeerd dat de cyclus van het lezen van de Thora weer is geeindigd en weer begint. De rol waar de Thora op staat wordt weer helemaal teruggerold naar het begin, en de eerste woorden worden weer gelezen “Bereshit bara…”.

De viering van Simchat Thora gaat met dans en drank gepaard. Wie het wil meemaken moet me even bellen: vrijdagochtend is het grootste feest. Toegang is gratis.

Het lijkt toch een vreemd verhaal: een slavenvolk dat in Egypte gevangen zit en zodra ze vrij zijn zich onderwerpt aan niet minder dan 613 ge- en verboden. Vaak spreken ze elkaar tegen (de wetten, maar het volk ook), en er is een groot probleem met leiderschap en democratie.

De essentie echter, is dat er een wet is. Je hebt in ieder geval iets waar je je tegen af kan zetten.Nu mag iedereen een mening hebben over die wetten, zelfs ADO-supporters, maar niet alle meningen zijn gelijk, en een discussie op enig niveau is pas mogelijk als je je er enigszins in verdiept.

Als je erover mee wil praten, op enig niveau, -en dat is de tragiek- zal je je er enigszins in moeten verdiepen.

Een mooie parallel met de Nederlandse actualiteit. Na maanden van campagne, gekonkel  en gefluister, krijgen we dan eindelijk weer een regering. Morgen zullen de voornemens voor wetten en regels bekend worden, en de komende maanden zal er forse discussie komen over de wenselijkheid en haalbaarheid ervan. En ook voor dit fenomeen geldt dat de discussie erover beter wordt als je je er enigszins in verdiept.

Al eerder schreef ik over de verwording van het politieke debat. Vaak wordt politiek commentaar gegeven door mensen uit de infotainmentindustrie: de beroepsbabbelaars en vakkundigen op aanpalend gebieden: communicatoren, journalisten,cabaretiers. En natuurlijk de opiniepeilers. Die zitten er weliswaar telkens naast, maar blijven deskundoloog. De mensen die ervoor zijn opgeleid om er iets van af te weten, de politicologen, zie je te weinig. Dat is niet alleen jammer voor het niveau van het debat, maar ook voor de politiek zelf, die gebaat is bij kritische beschouwingen.

Om politicologen die enigszins betrokken zijn bij de politieke praktijk (de “praktijkpoliticologen”) met elkaar in contact te brengen en af en toe een discussie op enig niveau te kunnen voeren, is de VBTP opgericht: de Vereniging voor Beoefenaars van Toegepaste Politicologie.

Op dinsdagavond 5 oktober organiseert die club in Den Haag een een discussiebijeenkomst die actueler zal zijn dan we hadden durven hopen: Hoe verloopt de formatie en wat kan er aan de procedure worden verbeterd?

Onze gastheer is Kees Boef, van 2000 tot 2002 politiek adviseur van Wim Kok en nu directeur van PA-bureau Burson Marsteller. Helaas kan hij zelf niet spreken, maar een andere betrokkene van dichtbij, Bert Bakker, kan veel en boeiend over het onderwerp te vertellen, bijvoorbeeld op welke punten er ‘fouten’ zijn gemaakt en hoe andere inschattingen wellicht tot een andere uitkomsten hadden kunnen leiden. Ook over de rol van de informateurs en de koningin kunnen we van gedachten wisselen. Hij zal in discussie gaan met Rudy Andeweg; hoogleraar empirische politicologie aan de Universiteit Leiden, hij bestudeert onder meer kabinetsformaties. Hoe verklaart hij deze rumoerige formatie en wat voorspelt hij voor de toekomst?

Je bent van harte welkom om op 5 oktober aanstaande vanaf 17:15 uur bij deze bijeenkomst en aansluitend de borrel aanwezig te zijn. Onlangs is de VBTP officieel opgericht; vanaf 17.00 uur is er een jaarvergadering voor leden. Je kunt ter plekke lid worden; de kosten zijn €10 per jaar. Nu lid worden betekent een lidmaatschap t/m 2011. De toegang voor de discussiebijeenkomst is voor leden gratis; niet-leden betalen €10 entree.

Ook hier: wie het mee wil maken moet zich even aanmelden.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…