wetenschap en religie

129 views
1 minuut leestijd
Start

Het was een emotionele middag op het stadhuis, gistermiddag. Bram Peper kreeg de Van Oldenbarneveltpenning uitgereikt en “zijn” schilderij werd onthuld op de galerij van oud-burgemeesters. Ivo Opstelten onthulde dat deze vereffeningen van de rekening met Peper (“streep er door, streep er onder”) tot stand was gekomen na interventie van Ruud Lubbers en Frits Korthals Altes. Peper zelf begon zijn betoog met een uitleg over het verschil tussen belangen- en waardenconflicten. Dit is een sociologisch leerstuk, waaruit duidelijk wordt dat sommige soorten conflicten beter op te lossen zijn dan andere: aan waardenconflicten kan een diepgaand verschil van mening ten grondslag liggen over waarden; bij belangenconflicten kan je makkelijker eventueel een compromis sluiten. Dit conflict werd van waarden- een belangenconflict, waardoor er makkelijker gehandeld kon worden.Ondanks dit wetenschappelijke begin bleek al snel dat het een erg persoonlijk verhaal was.

Er werd dan ook een traantje weggepinkt. Vooral bij de onthulling van het schilderij: een prachtig modern schilderij dat bol staat van de symboliek. Wetenschap, een brug, en maar liefst twee keer dat prachtige credo van deze stad: “Sterker door Strijd”.

Sommige mensen en partijen blijven “de zaak Peper” nog steeds zien als een waardenconflict. Dat maakt het vooral voor hen moeilijker minder religieus naar de zaken te kijken. Zij blijven dan ook vast zitten, terwijl de wereld verandert.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste van Blog

Nogmaals: Helderheid

Het Helderheidplein wordt officieel Helderheidplein 🙂 Vanaf het begin van de jaren ’80 was ik, scholier…